Røget sild

Dato: 17. august 2014
Kategori: Mad,
Tags: Fisk & Skaldyr, Fiskeri, Sild, Rygeovn, Kartoffelsalat, Kartoffel, Olie, Persille, Krydderurter, Selvforsyning, Røget, Rygning

Jeg har tit min fryser fyldt med sild. Dels fordi jeg tit kommer hjem med flere sild og makreller end torsk, når jeg er ude at fiske i min lille båd, og dels fordi min onkel også tit fanger mange sild.

Og så er det jo heldigt at jeg elsker sild. Til jul synes jeg det er sjovt at marinere sild på flere forskellige måder, men her om sommeren er der ikke noget bedre end en røget sild!

Og det fede med at ryge fisk er at det virkeligt nemt. Du kan ryge på en kulstarter med flis i bunden, en trådsi på toppen, hvor fiskene ligger og så dækket til med stanniol. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.
– Når men det kommer jeg til at vise i et andet indlæg.

I fredags havde jeg brug for en slappe dag, hvor jeg bare hyggede med mig selv. Siden jeg kom hjem fra min lille gåtur har jeg været i sommerhus med familien, ude at spise med drengene og i biffen drengene. Nu havde jeg bare brug for en afslapnings dag.
Til aftensmad ville jeg lave røget sild med lækker persille-krydderurte-kartofler.

Billede 15-08-14 19.37.17
Jeg startede med at tage nogle hjemmefanget sild op af fryseren og sætte dem til at tørre ude på altanen.
Hvis du læser lidt på nettet er der mange, der går vildt meget op i at det er enormt vigtigt at fiskene er helt gennemtørre før de ryges. Eller begynder de bare at koge og falder af pinden. Min erfaring er de bare skal gnides godt ind i groft salt og et par timer i eftermiddagsolen.

Billede 15-08-14 15.58.49

Når fiskene er tørre og klar til at ryge skal rygeovnen tændes.
På nedenstående billeder har jeg brugt en rygeflis, da jeg ikke lige havde noget rygesmuld. ups ups. Men det virkede fint.
Jeg brugte en blanding af Jack Daniels og Weber Hickory/valnød flis.

Billede 14-08-14 16.00.20Jeg tændte flisene godt op, lagde fiskene på og smed derefter låget på, så ilden blev dræbt.
Billede 15-08-14 18.35.57

Afhængig af størrelsen på sildene, hvilken ovn du bruger osv. svinger rygetiden. Normalt vil jeg dog sige ca. 15-20 min. 
Billede 15-08-14 19.00.25
Når sildene begynder at blive gyldne er de ved at være færdige. Husk at de ikke må for meget. En tør sild kan hurtig blive kedelig.
Billede 15-08-14 19.15.59

 

Til aftens tallerken ville jeg bare lave en hurtig kartoffelsalat med nye kartofler og persille fra Nico’s Farm, som du kan læse nærmere om her. Til denne kartoffelsalat brugte jeg en ny lækker Hø-røget rapsolie fra Gartneriet Christen Olsens gårdbutik, som du ligeldes kan læse om kan læse om her. Den smager helt vildt godt! Billede 15-08-14 19.30.26

Jeg brugte et bundt persille, tre-fire stilke timian og en stor stilk estragon. Hakkede det hele godt sammen og blandede det i en skål en stor god sjat af olien og lidt fransk æblecidereddike. Derefter vendte jeg kartoflerne og dryssede med lidt groft flagesalt.
Billede 15-08-14 19.27.30Billede 15-08-14 19.30.15Billede 15-08-14 19.33.33

Sådan kom aftenens tallerken til at se ud:
Billede 15-08-14 19.37.17

Billeder fra andre gang jeg har lavet samme ret:
Photo 28-09-13 14.48.02

 

Nedenstående billeder er fra en hyggelig sommerdag for år tilbage, hos min søster og hendes mand, der lærte mig at ryge sild.
Photo 22-09-12 15.43.55 Photo 22-09-12 15.43.58 Photo 22-09-12 15.44.01

 

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

    Følg mig her:
  • facebook
  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

4 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *