Smagfuld fasanrilette

Dato: 23. august 2014
Kategori: Mad,
TagsFasan, Rilette, Jagt, Vildt, Sanker, Svampe, Krydderurter, Enebær, Timian, Selvforsyning, Gulerødder, Rørhat, Kantareller

Update 10/02-2016:
Jeg har lavet en ny, og efter min mening, endnu bedre opskrift på fasanrilette.
Opskriften kan du finde her: Fasanrilette

I går var jeg til en rigtig hyggelig sommerfest på arbejdet. 13 herlige kollegaer, der stort set alle er meget glade for mad.
Min chef havde spurgt om jeg ville hjælpe med maden, som skulle være en lækker omgang tapas. Det betød at vi forsøgte at tømme torvehallerne for pølser og oste, men for at give det et lille personligt præg valgte jeg at lave en omgang fasanrilette dagen før.

I min familie er der tit fasaner i fryseren, hvilket har medført at der opstået en lille konkurrence om, hvor mange måder der kan laves fasan på. Ingen af os havde før prøvet at lave fasanrilette før, så jeg måtte i kogebøgerne og hente inspiration.

I følge mine kollegaer blev resultatet skide godt. håber det passer. Jeg synes også selv at det smagte lækkert.

Rilette har den store fordel i forhold til Confit at det ikke bliver vammelt på samme fede måde.
Jeg lavede en stort portion til ca. 15 personer.

Ingredienser:
Tre fasaner
20 tørrede enebær
10 timiankviste
Salt & Peber
9 gulerødder
3 løg
7 store fed hvidløg
5 dl kraftig rødvin
9 dl hønsebouillion
Smør
Olivenolie

Fremgangsmåde:
Start med at hakke gulerødder i ca. 1 cm størrelse.
Hak løgene fint.
Hak hvidløget groft.

Billede 21-08-14 22.28.50

Skær fasanerne over i fire dele. To lår og to bryster.

Billede 21-08-14 22.56.41
Smelt en god klat smør i en stor stege gryde og brun fasanerne godt af. 
Denne proces er vigtig da det er her fasanerne giver deres lækre smag. Sørg derfor alle stykker brunet godt af.
Kom herefter grøntsagerne ned i gryden og lad dem stege med i ca. 5-10 min.
Hæld også en god sjat olivenolie i.

Billede 21-08-14 23.26.59

Kom herefter den kraftige rødvin ved og lad det koge igennem i et par minutter.

 Knus enebær og 7 kviste timian i en morter
Billede 21-08-14 23.22.47Kom det ned i gryden med salt og peber.
Hæld derefter bouillionen ved og når det er begyndt at koge igen, sættes der låg på og skal simre i ca. 1,5 time.

Billede 22-08-14 00.37.33

Så skal fasanstykkerne tages op og køles af.

Billede 22-08-14 00.50.32
I mens skal væsken koge videre uden låg så ca. 2/3-del kan fordampe.

Billede 22-08-14 00.50.27

Når fasanstykkerne er til røre skal al kødet pilles af benene og skroget. Pas på med ikke at få de små ben/brusk med fra lårene.

Billede 22-08-14 01.29.17
Al kødet kommes op i gryden igen, hvor der gerne skulle være 1/3 del væske(sindsyg lækker fond) tilbage sammen med nogle bløde løg og gulerødder.
Billede 22-08-14 01.38.11

Mos det hele sammen til en samlet rilette-masse med en stor grydeske eller andet.
Bim bam bum, og du er færdig. Nu skal riletten bare over i små fade som sættes i køleskabet med lidt vægt ovenpå.
Jeg havde lidt for meget væske tilbage, som måtte hældes fra. Det ses af nedenstående billeder.

Billede 22-08-14 01.48.25


Billede 22-08-14 01.38.14Til firmafesten valgte jeg at anrette riletten med lækre svampe.
Jeg brugte rørhatte jeg selv har plukket og købte nogle lækre svenske kantareller
Billede 22-08-14 15.05.21

Billede 22-08-14 19.37.04

Jeg var ude at samle nedenstående svampe tidligt om morgnen, samme dag vi holdte sommerfest.
Ps. Det gav billige point fra kollegaerne 😉

Billede 22-08-14 07.24.15
Billede 22-08-14 14.43.54 Billede 22-08-14 14.35.55

Tak til inspiration fra La Dolce Vita

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

    Følg mig her:
  • facebook
  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

3 comments

  • Peter Seyer - Hansen

    Kære Jacob.
    Har med interesse set dine opskrifter med fasanriliette.
    Min kone holde 70 års fødselsdag og vi har lige holdt den sidste jagt ,
    så dejlig fasanhaner er til rådighed .
    Vi bør nær stranden så koldrøget laks er valgt som forret ,
    måske ledsaget at rygeost med friske rurløg.
    Som “ hovedret “ fasanriliette . Herefter udvalg af gode oste .
    Slutteligt kaffe med kransekage .
    Nu kommer spøpgsmålet , hvilke vin/vine ville du servere?.
    Gæster er inviteret til kl 12.00 til 18.00 .

    View Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *