Lav selv æblemost

Dato: 31. august 2014
KategoriMad, Projekter
Tags: Æble, Æblemost, Mosteri, Frugtpresse, Saftpresse, Spis Naturen, Sanker, Byhøst, Torslunde, Ishøj, Juice, Selvforsyning

I den landsby, hvor jeg er opvokset er der en lille eng med ca. 10 æbletræer, der står og passer sig selv.
Sidste år i oktober måned, hvor æblesæsonen var ved at ebbe ud gik jeg derned og samlede jeg ved ikke, hvor mange kilo æbler.  En del af dem lavede jeg til æblemost/juice med min juicer.
Resultatet blev fint, dog en lidt grumset masse, der skulle filtreres flere gange. Samtidig var det et KÆMPE hestearbejde at skulle stå og skære æblerne over i kvarte og fjerne kernehus mm.

Da jeg stod der sidste år med min far og fjernede kernehuse, blev en tanke født. Det kunne være sjovt at prøve at lave sit eget lille mosteri med rigtig kværner, presser, tapning og alt det gejl.
Jeg har det sidste årstid læst på diverse hjemmesider og teknikken og om det nødvendige udstyr.
Jeg har også fundet ud af at, hvis jeg skulle købe det bedste udstyr ville jeg komme til at bruge 12 måneders SU. ikke særlig sjovt eller hensigtsmæssigt.

Jeg besluttede derfor at køre det lidt primitivt og holde det enkelt og simpelt. Så kan maskinparken jo altid udvides. Nu ville jeg bare igang!

Derfor har jeg været ude at investere i de basale udstyr.
1. Presser
2. Kværn
3. Si og tragt.
Billede 30-08-14 10.31.36

Jeg har erfaret at de pressere man kan købe i Silvan, Bilka, Bauhaus osv. er det værste lort. Lad vær’ med at købe dem. Hvis du er heldig holder de måske 1. gang, men derefter falder de fra hinanden.
Mht. til valget presse er dette lidt af en videnskab. Der findes overordnet tre slags frugtpressere:
– Klassiske kurvepressere – Sådan en jeg bruger. Giver mellem 40-60 % udbytte.
– Pakkepressere – Lidt mere avanceret udgave, der giver noget mere en de almindelige frugtpressere. Kan komme op på ca. 80 % udbytte.
– Hydropressere – Kører på vandtryk. Giver lidt mere end de klassiske udgaver.

Før frugten kan presses skal den kværnes først. Dette kan gøres på tre måder:
– I hånden – Den hårdeste og besværligste måde. Men på den måde kan du få det kværnet frugterne så fint som du ønsker.
– Med en frugtkværn – Noget hurtigere end i hånden
– Med en kompostkværn – Den klart hurtigste måde. Kræver dog strøm.

Jeg valgte et setup der var til at betale og som ligger op til at man er flere om projektet og derved kan få noget hygge tid sammen. Links til de forskellige ting i bunden af indlægget.
Derfor havde jeg også inviteret til fælles-æblepresser-dag i går i den landsby jeg er opvokset i. Jeg har bare smidt et link op i den lokale facebook-gruppe og delt et par løbesedler ud.
Der kom en del børnefamilier forbi og der blev presset over 100 liter. Det var et super hyggeligt arrangement, og en stor succes!

10643155_10204923599789163_454196673_n

Selve processen er sindsyg nem.

1. Saml æblerne indBillede 28-08-14 17.37.59
2. Vask æblerneBillede 21-08-14 19.41.44

Billede 28-08-14 18.13.59

2. Skær æblerne i halve/kvarte

Billede 31-08-14 08.38.09
3. Kværn dem

Billede 31-08-14 08.39.26Billede 31-08-14 08.51.28
4. Pres dem

Billede 21-08-14 21.10.43
5. Filtrer og hæld på flakser

 

Billede 31-08-14 08.54.25

Billede 31-08-14 10.06.49

Billede 31-08-14 11.07.19

Når mosten er kommet på flakser/pose kan den holde sig i ca. en uge i køleskabet. Alternativt skal den fryses ned eller pasteuriseres(opvarm nænsomt til 80 grader).

Kværner:  1850 kr.
Presse: 2750 kr.
Si og tragt: 100 kr.
I alt: 4700 kr.

 

 

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

    Følg mig her:
  • googleplus
  • twitter
  • facebook
  • linkedin

7 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *