Ceviche, råmarinering af fisk

Dato: 07. januar 2015
Kategori: Mad
Tags: Fisk & skaldyr, Laks, Torsk, Citron, Lime, Koriander, Fennikel, Sund mad, Selvforsyning, Spis Naturen, Chili, Rødløg, Kapers, Æble, Fiskeri

Så blev det 2015. Veloverstået jul og nytår. Næsten.
Jeg havde en halv-stor eksamensopgave hængende over hovedet fra midten af december til d. 05. januar 2015. Opgaven blev afleveret og nu skal den bare forsvares i uge 3.
Det var en hård omgang, da jeg havde valgt et emne, som jeg havde svært ved at få hul op. Derfor fik jeg afleveret en eksamenopgave, som jeg på ingen måde er tilfreds med. Virkelig øv. Trist at bruge tre uger af sit liv på på en eksamen, som er det første man tænker på og morgenen og det sidste man tænker på når man går i seng. Og så med et slutprodukt, som jeg ved er elendigt.
Nok brok. Jeg har selv valgt at studere og jeg er nok ikke den eneste eller første, som er kørt død i en eksamen 😉

Nu skal det i stedet handle om tilberedning af de fisk jeg fangede for et par uger siden. Det kan du læse nærmere om her.


jacobdklarsen torsk

 

Siden min søster lavede ceviche af torsk en hyggelig sommerdag for snart en del år siden, har ceviche været en af mine favoritmåder at tilberede fisk på.
Ceviche er en måde at tilberede fisk på, hvor man benytter citrussaft i stedet for varme. Altså er det rå fisk, der bliver tilberedt uden stegning, kogning eller anden form for varme. Citrussaften nedbryder proteinerne i fisken og gør den fast, ligesom hvis du havde kogt den. Oftest bruges der hvide fisk, såsom torsk, søtunge, pighvar osv. Blæksprutter, rejer og andre skaldyr kan også tilberedes på samme måde. Laks kan ligeledes også tilberedes med.

Nedenfor findes der en opskrift på torskecheviche og lakseceviche.

Lakse-ceviche / råmarineret laks

Rating: 51

Forberedelsestid: 10 minutes

Tilberedningstid: 15 minutes

Samlet tidsforbrug: 25 minutes

Lakse-ceviche / råmarineret laks

Ingredienser

  • 300-400 rå laksefilet
  • Limesaft fra 6 lime
  • 1 halv fennikel med grøn top
  • 1/2 agurk
  • 1 syrligt æble
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Start med at hak fennikel, æble og agurk i små tern. Størrelsen skal være som en halv lillefingernegl. Gem de grønne fennikeltoppe. Bland de tre ting sammen i en skål og kom lidt salt og godt med peber i, sammen med lidt limesaft.
  • Du kan tilberede laksen på to måder.
  • 1. Lynmarinering, hvor det næsten kun er ydersiden der bliver tilberedt. Giver en flot, saftig næsten rå laks.
  • 2. Længere marinering i mindre stykker. Giver en mere tilberedt fisk, der dog mister saftighed og farve.
  • Under alle omstændigheder skal der presses limesaft, som hældes op i en skål.
  • Vælg om du vil benytte metode 1 eller 2. Hvis du vil benytte metode 1, skal du lægge hele hele laksefileten op i skålen med limesaften. Sørg for at den dækket af saften. Lad den marinere i ca. 20-30min. Efterfølgende skæres den nu tilberedte laks i skiver på tværs af fileten.
  • Hvis du vælger metode 2 skal du først skære laksen i små skiver på tværs af fileten. Kom herefter skiverne op i skålen med limesaften og lad dem marinere i ca. 10 min.
  • Herefter anrettes skiverne på et fad og blandingen med æble, fennikel og agurk lægges på. Hæld evt. lidt af limesaften over. Pynt med fennikeltopene.
  • Du kan også fravælge anretningen med æble, fennikel og agurk og bare servere laksen som den er.
http://www.jacobdklarsen.dk/2015/01/07/ceviche-ramarinering-af-fisk/

 

Ideen med servering på skiffardplade er stjålet fra Købbyens Fiskebar, Ruths Hotel og en del andre steder.
Inspirationen med fennikel, æble og agurk er hentet fra NRK Mat.

Torske-ceviche / råmarineret torsk
Ingredienser:
300-400 gr. torsk
4-5 lime
1 potte koriander
2 tsk. rosa peber / pink peber /  Baies Rose.. kært barn mange navne.
1 tilforladelig rød chili
1 tsk. tørret chiliflager

Fremgangsmåde:
Pres saften ud af limefrugterne. Kom saften op i en skål.
I skålen kommer du hakket chili og koriander i. Gem dog lidt af koriander. Kom ligeledes kværnet rosa peber i og tørret chiliflager.
Skær torsken i mindre strimler og kom op i skålen med limesaften.
Der er mange delte meninger om tilberedningstiden. En fyr med familie fra Peru(hvor Ceviche stammer fra, eller hvert fald er en klassisk nationalret) fortalte mig engang at de foretrækker lynhurtig tilberedning på max et par minutter. Andre kokke fra norden påstår at det bedste resultat kommer efter et par timer. Jeg fortrækker 5-10 minutter. Prøv dig frem.

Strimlerne tages op af limesaften og blandes med de friske koriander, som du har gemt og anrettes pænt.

torske-ceviche

Okay. Indrømmet. På nedenstående to billeder, fik den vist lidt for meget gas på pynte-fronten 😉torske-ceviche

torske-ceviche

NB. Vær opmærksom på at det råmarinering / tilberedning med citrussaft ikke dræber nær så mange bakterier og parasitter som kogning/stegning gør. Brug derfor kun frisk ordentlig fisk. Og vær opmærksom på at bare fordi du bruger frisk fisk, kan fisken stadig indeholde parasitter.
Frys derfor eventuelt fisken inden brug. Eller tag chancen 🙂

 

 

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

    Følg mig her:
  • facebook
  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *