Tilberedning af rådyrbov

24. januar 2015 by jacobdklarsen

Dato: 24. januar 2015
Kategori: Mad
Tags: Rådyr, Vildt, Jagt, Rødløg,  Spis Naturen, HvidløgSovs, Kød, Rodfruter, Spinat, Tomater, Balsamico, Mozarella

I går, fredag, var jeg inviteret i Østregasværk for at se 80’er musik musicalen De Tre Musketer.
Jeg er vild med at se musicals. Nej, det er ikke særlig finkulturelt men det er god underholdning og jeg bliver altid i godt humør af det.
Vi havde aftalt at mødes hos mig inden og få noget hurtig nem mad inden vi tog afsted. Vi havde bare aftalt pizza eller noget i den dur, men nu havde jeg jo taget hjemmefanget torsk og rådyrbov op af fryseren. Så da jeg kom hjem fra job kl. 17:00 skulle det gå hurtigt med at få lavet stegt torsk på ærtebund, ala det her, og intervalstegt rådyr med rodfrugtpure, rådvinsovs og salat.
Det lykkedes. Kl. 19:00 var vi ude af lejligheden igen efter to lækre retter. Og et rent køkken!

tilberedning af rådurbov og salat

Der er rigtig mange jægere / kokke der mener at rådyrbov (hjortens forreste ben) er noget skod kød. Folk mener det er sejt og tørt, hvorfor rigtig mange vælger at giv det til slagteren, der laver dem til spegepølser. I min optik er det dog noget vrøvl, da det er utrolig nemt at få rådyrbov til at være mørt, saftigt og smagfuldt.  Bare følg nedenstående fremgangsmåde.

Tilberedning af rådyrbov

Rating: 41

Forberedelsestid: 20 minutes

Tilberedningstid: 1 hour, 15 minutes

Samlet tidsforbrug: 1 hour, 35 minutes

Portioner: 2 personer (afhænger af bovens størrelse)

Tilberedning af rådyrbov

Opskrift og fremgangsmåde med billeder til tilberedning af rådyrbov. På denne måde får du et stykke lækkert, saftigt og smagfuldt stykke vildt.

Ingredienser

  • 1 rådyrbov (i denne opskrift er der brugt en lille en på 800 gr.)
  • 1 løg
  • 6 fede hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 lille bakke champignons
  • 1/3 flaske rødvin
  • Olie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Start med at puds boven ren for urenheder, sener og hinder. Da jeg havde noget travlt, blev resultatet også derefter.
  • Derefter skal boven udbenes. Se eventuelt video-klippet nederst i indlægget for nærmere hjælp til dette.
  • Dette gøres ved at vende boven om, så undersiden vender opad. Find kugle-ledet og skær ned til det. Find selve bov-bladet og skær kødet fra den ene side fri fra dette bov-blad.
  • Herefter skæres bov-bladet fra kugle-ledet og bladet rives / skæres af kødet på den anden side. Så bør du gerne have bovbladet for sig selv.
  • Skær derefter kødet fra resten af benet.
  • Så bør du gerne have et sammenhængende stykke kød uden knogle.
  • Skær de værste fedtklumper, sener og hinder fra.
  • 1 fed hvidløg bliver most sammen med den brede side af en kniv og fordeles på kødet. Krydr med salt og peber.
  • Fold og bind sammen med kødsnor.
  • Lægges herefter i fad med lidt olie i bunden.
  • I dette fad kommes resten af de hele hvidløg, rensede hele champignons, gulerødder i skiver og store løgbåde i.
  • Hæld rødvin over og krydr med salt og peber igen. Kom staniol over fadet så det er lukket helt tæt.
  • I en forvarmet ovn på 200 gr. sættes fadet ind.
  • Efter 10 minutter sættes varmen ned til 160-170 gr.
  • Efter 20 minutter tages fadet ud. Kødet skal derefter stå at trække i en halv times tid. Gerne lidt mere.
  • Sættes herefter i ovnen igen i en halv time på ca. 160-170 gr.
  • Det er lidt svært med stegetider, da det afhænger af kødets størrelse. Forsøg af tag kødet ud når det rammer de 60 - 62 grader.
  • Skal trække, forsat med staniol over sig, i ca. 10 minutter og så er det klar til at blive skåret ud.
  • Resultatet bliver et lækkert mørt, saftigt og dejlig smagfuldt stykke rådyr.

Noter

Jeg tror sagtens en stegepose med fordel kan benyttes. Så ville jeg i stedet lægge alle grøntsager og kød i stegeposen og ladet det blive stegt i denne. Plejer at blive mere mørt, mindre opvask og nemmere at hælde væsken over i en gryde til sovs.

https://jacobdklarsen.dk/2015/01/24/tilberedning-af-radyrbov/

Jeg serverede en pure af jordskokker, selleri og gulerødder og en lækker vildt rødvinssovs til.
Sovsen blev lavet af en nedfrosset fond fra fasanskrog, godt med rødvin, lidt blå ost, stegesaft fra rådyrboven og fløde. Før fløden tilsættes skal det meste af rødvinen være kogt væk, da det ellers kan blive en bitter rødvinsovs.
Og så lavede jeg også en nemt salat bestående af spinat, mozzarella, tomater og en lækker balsamico.

spinat, tomater, mozarella og balsamico

Har du erfaringer eller ideer til at tilberede bov på?

[youtube id_video=”[youtube id_video=”PL1N7pFTFxA” autoplay=”false” ]


3 Comments »

  1. Serverer du også grønsagerne du steger kødet med eller har det udtjent værnepligten nå kødet er stegt. Mvh Lars

    Kommentar by Lars Bang — 12. marts 2017 @ 8:41

  2. […] Tilberedning af rådyrbov – JacobDKLarsen.dk […]

    Pingback by Grillet Dyrebov – IFBEER — 20. oktober 2018 @ 12:41

  3. Desværre ikke særlig mobil venæig da imstagram popper op oven i teksten

    Kommentar by Rene — 25. maj 2020 @ 17:42

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51