Min mening om overvågning – opdateret 03/03-15

Dato: 09. februar 2015
Kategori: Meninger
Tags: PolitikSamfund, Overvågningssamfund, #fv15, Overvågning, Terrorpakke, Tryghed, Telelogning, Sessionslogning

For at finde frem til, hvilket parti, der skal have min stemme til det kommende folketingsvalg vil jeg frem til valget beskrive de samfundsmæssige emner, der interesserer mig mest. Det kommer til at omhandle alt lige fra socialpolitik, EU, økologi, beskatning, miljø, fordelingspolitk til kultur.

Ud fra mine egne betragtninger og overbevisninger vil jeg give hvert parti point alt afhængig af, hvor enig eller uenige jeg er med dem i hvert emne. Inden stemmeafgivelsen vil jeg foretage en vægtning af hvert emne, afhængig af hvor vigtigt jeg finder emnet, og lægge pointene sammen.
På den måde vil jeg finde ud af, hvilke partier jeg er mest enig i, og bør have min stemme.

Jeg er ingen ekspert. Jeg modtagelig for modargumenter til mine egne meninger, og har et naturligt ønske om at blive klogere og mere nuanceret, så kom endelig med dine betragtninger.

Opdateret d. 03. marts 2015
5 dage før det forfærdelige terrorattentat i København lørdag d. 14. februar 2015 skrev jeg nedenstående omkring mit syn på overvågningen i samfundet.
Angrebet har fået mig til at tænke over betydningen af overvågning, og specielt den elektroniske overvågning af landets borgere.
Derfor har jeg opdateret nedenstående indlæg og skrevet mine tanker ind om overvågning af landets borgere efter terrorattentatet d. 14. februar 2015.

I dag vil jeg skrive om det overvågningssamfund som vi lever i.
Hov, hvem siger at vi lever i et overvågningssamfund?

Det gør jeg, for fakta er at:

 • I Danmark sidder der mere end 500.000 overvågningkameraer. Det ca. ét kamera for hver 11. dansker. Kilde. *
 • Din telefon oplyser konstant din placering, så længe den er tændt. Jf. logningbekendtgørelsen i Terrorpakke 2. Kilde.
 • Når du skriver en sms eller foretager et opkald, bliver det registret. Jf. logningbekendtgørelsen i Terrorpakke 2 Kilde.
 • Hver hjemmeside du besøger bliver registreret. Jf. sessionslogning Terrorpakke 2 Kilde. Stoppet 2014.
 • Hver e-mail du sender bliver registreret. Jf. logningbekendtgørelsen i Terrorpakke 2 Kilde.
 • Der arbejdes på at FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) skal have adgang til al din logning uden retskendelse. Kilde.
 • NSA (USA) kan tappe rådata fra de danske fiberkabler. Dvs. din og min data kan NSA hente som de vil. Kilde.
 • NSA arbejder, og med stor succes, på at indsamle og analysere al trafik fra internettet fra hele verdenen. Kilde.
 • NSA har direkte adgang til Facebook, Google, Microsoft, Apple, Skype osv., hvorfra de kan hente al din kommunikation mm. Kilde.
 • Manden, Edward Snowden, der har afsløret NSA omfattende overvågning er eftersøgt i og af USA. Denne jagt hjælper de danske myndigheder til med. Kilde.

På baggrund af ovenstående er der, i mine øjne, ikke tvivl om at vi lever i overvågningssamfund.

Udklip

dette link kan du se en lille brøkdel af de overvågningskameraer, der findes i København.
* Der findes ikke en officiel database/oversigt over landets overvågningskameraer. Derfor brugte politiet vigtig tid på fysisk at gå og lede efter disse lørdag d. 14. februar 2015. Kilde.

 Årsagen til denne enorme overvågning skal findes i tiden omkring 9/11 2001. I kampen mod terrorisme og for at beskytte borgerne vedtog flere lande vidtgående overvågningsprogrammer. Danmark vedtog bl.a. Terrorpakke I.
De efterfølgende terrorangreb i madrid i 2004 og london 2005 medførte desuden tilblivelse af Terrorpakke II i 2005.

Så overvågningen er altså til for at beskytte os.
Uden der skal gå for meget George Orwell i den, så vil andre måske mene at landets magthavere altid har haft en interesse i at overvåge befolkningen og eventuelt bruge overvågningen som styringsredskab.

En redegørelse fra Justitsministeriet fra februar 2013 har vist, at de mange milliarder af registreringer via logningsbekendtgørelsen har været anvendelige for politiet i blot tre konkrete sager siden 2007. Ingen af de tre sager drejer sig om terrorbekæmpelse. Kilde.

Samtidig findes der ikke én undersøgelse, der viser at overvågningskameraer fjerne frygt, vold og gadeuorden. Tværtimod findes der flere undersøgelser, der viser at det ingen effekt har. Kilde.

Samtidig ved vi også at de danske myndigheder er amatør-elendige til at opbevare elektroniske personfølsomme oplysninger, og har en decideret arrogant lad holdning til sikkerheden omkring dette.
Dette blev senest vist ved den store hackersag, hvor Svensk Politi måtte gøre danskerne opmærksomme på at der højst sandsynligt var sket et indbrud i servere, der indeholdte personfølsomme oplysninger. Først 5 måneder efter henvendelsen blev der kigget på sagen. Kilde.
Denne rapport udarbejdet af Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen konkluderer at IT-sikkerheden hos det offentlige er dårlig. I rapporten står der blandt andet:

“Sagen viser også, at de angrebne systemer på angrebstidspunktet var sårbare i en sådan grad, at det lykkedes angriberne at kompromittere fortroligheden af følsomme oplysninger, og at angriberne havde etableret et fodfæste i systemerne, så de potentielt kunne have forårsaget tab eller forvanskning af uerstattelige data”

Ovenstående er vedrørende firmaet CSC, der står for opbevareingen af en stor den af danskernes personfølsomme oplsyninger for den danske stat. Bl.a. for Rigspolitiet.

Et hyppigt argument for internetlogningen er, at hvis man ikke har noget at skjule har man heller ikke noget at frygte. Det jeg ikke enig i. Jeg har noget at skule! Jeg har lyst til at skjule noget. Jeg vil værne om mit privatliv.
Jeg ønsker ikke at tilfældige hackere kan få adgang til private informationer om mig. Jeg ønsker ikke at Amerikanske myndigheder skal vide alt om mig. Jeg ønsker ikke at mine private informationer skal kunne videresælges til en ukendt tredje part.
Jeg ønsker at holde min kommunikation med venner, familie, kærester, flirts mm. for mig selv. Jeg ønsker at holde mine pornopræferencer for mig selv. (okay okay.. det gør ikke noget, hvis du har fregner og rødt hår).., jeg ønsker at værne om min menneskerettighed til privatliv!
Samtidig ønsker jeg slet ikke at tænke over, hvad mine data kunne bruges til i hænderne på de forkerte mennesker.

Jeg kan godt se fordelene ved overvågning i forbindelse med forebygning af kriminalitet og terror. Og ved begrundet mistanke, med retskendelse, tror jeg på at overvågning kan være en god ting og støtter op omkring dette.
Min mening om overvågning er at masseovervågningen af almindelige uskyldige danskere skal stoppes. Udviklingen skal vendes.

Derfor vil jeg gennemgå partiernes politik ud fra dette og give dem point.
0 = slet ikke enig. 10 = helt enig.

Socialdemokratiet:
Mener at overvågning er en god ting og tror at det skaber tryghed hos borgeren. Kilde.
Justitsministeriet og derved Socialdemokratiet arbejder ser desuden på mulighed for at genindføre sessionslogningen. Kilde.
Socialdemokratiet mener desuden at internetlogning pr. definition er en god ting. Kilde.
Har nedsat en kommision, der skal der skal kigge på terrorlovens påvirkning af retssikkerheden.  Kilde.
Har efter terrorattentatet d. 14. februar 2015 foreslået en terrorpakke, der vil gøre det muligt at overvåge danske statsborgere i udlandet uden dommerkendelse. Kilde.

Hvor enig er jeg: Helt uenig. Dog fint initiativ med kommisionen. 1 point.

Venstre:
Mener at overvågning er et godt redskab, men kun skal benyttes når der er belæg for effekten. Samtidig skal der altid tages hensyn til borgerens retssikkerhed. Kilde.
Var fortaler for at droppe sessionslogning. Kilde.
Var selv med til at indføre telelogning, men ønsker nu at en stramning af loven. Kilde.

Hvor enig er jeg: Virker til at have en fornuftig holdning til overvågning, men savner klar politisk handling. 6 point.

Liberal Alliance:
Mener at borgernes retssikkerhed er vigtigere end masseovervågning. Kilde.
Var fortaler for at droppe sessionslogning. Kilde.
Ønsker stramning af telelogning. Kilde.

Hvor enig er jeg:  Helt enig. 10 point.

Radikale Venstre:
Mener at borgerens retssikkerhed er vigtigere en masseovervågning og at man derfor bør være tilbageholdende med masseovervågning. Kilde.
Har igangsat en “jurisdk vurdering” af en EU-dom der erklærede dansk telelogning som ugyldig. Intet er endnu sket. Kilde.
Har nedsat en kommision, der skal der skal kigge på terrorlovens påvirkning af retssikkerheden.  Kilde.

Samtidig har det Radikale Venstre kontaktes mig efter udgivelsen d. 09 februar 2015, da de var utilfredse med at kun at score 7 point, når det Konservative Folkeparti scorede 6 point.
Derfor har jeg revurderet deres arbejde med stoppe overvågning af uskyldige borgere.  Det blev ikke en fordel for dem.

Deltog ikke i denne vigtige debat om Lovforslag 142, hvor telelogningen blev taget til revision.
Har efter terrorattentatet d. 14. februar 2015 foreslået en terrorpakke, der vil gøre det muligt at overvåge danske statsborgere i udlandet uden dommerkendelse. Kilde.

Hvor enig er jeg: Virker til at have en fornuftig holdning til overvågning, men nærmere undersøgelse viser at der mangler klar politisk handling og deres seneste forslag til terrorpakken med S er direkte i strid med deres oplyste holdninger. 6 point.

Det Konservative Folkeparti:
Alt og alle skal ikke overvåges, men kun hvor det giver mening. Kilde.
Var ikke fortaler for at droppe sessionslogningen. Kilde.
– Blev dog efterfølgende klogere.

Hvor enig er jeg: 6 point.

Dansk Folkeparti:
Ønsker mere overvågning. Kilde.
Mener det var en fejl at droppe sessionslognigen. Kilde.
Mener at al logning er en god ting. Kilde.

Hvor enig er jeg: Helt uenig og skræmt. 0 point.

Socialistisk Folkeparti:
Retssikkerhed er vigtigere end overvågning. Samtidig betyder overvågning ikke mere tryghed og giver ikke ønsket effekt. Kilde.
Ønsker stramning af telelogning. Kilde.

Hvor enig er jeg: Helt enig. 10 point.

Enhedslisten:
Masseovervågning er gået alt for vidt. I stedet for at mistænke alt og alle, skal der i stedet fokuseres på forebyggelse. Kilde.
Var fortaler for at droppe sessionslogning. Kilde.
Ønsker stramning af telelogning. Kilde.

Hvor enig er jeg: Helt enig. 10 point.

Hvis du vil vide mere om overvågning, vil jeg anbefale dig at se filmen Citizenfour.
Den er skræmmende god!

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

  Følg mig her:
 • facebook
 • googleplus
 • linkedin
 • twitter

3 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *