Kogte sild – en lollandsk egnsret

29. november 2014 by jacobdklarsen

Dato: 29. november 2014
KategoriMad 
Tags: Sild, Fisk & Skaldyr, Rugbrød, Rødløg, Gammel-Dansk-Mad, Egnsret, LollandGulerødder, Laubærblade, Spis Naturen, Fiskeri, Spegesild

Denne weekend er jeg taget til ned til min gamle 85 årige mormor i Nakskov.
Trods hendes alder er hun stadig utrolig åndsfrisk og et herligt selskab. Som eksempelvis da hun i går, fredag aften udbrød: “Jacob, vi skal altså se de der to bøsser danse i Vild med dans. Dem kan jeg godt lide”…

På Lolland har de en egnsret, som jeg ikke har smagt eller fået serveret andre steder. Nemlig kogte sild.
Det smager virkelig lækkert, men.. det ser ikke særlig lækkert ud. Det prøvede jeg at ændre lidt på i dag, ved at pynte maden lidt med lidt dild og rødløg. Til stor morskab for min mormor og hendes ven.
Her kommer opskriften på min mormors kogte sild.
Hvis du hellere vil have opskriften på røget sild, så tryk her.
Hvis du hellere vil have opskriften på marineret sild, så tryk her.

Ingredienser:
6 salte sild / spegesild
1 løg
1 rødløg til pynt
2 gulerødder
3 laubærblade
1 forårsløg
1 porer

Fremgangsmåde:
Først skal de salte sild udvandes. De salte sild, også kaldet spegesild, kan købes hos fiskehandleren eller du kan salte dem selv. Jeg skriver snart et indlæg om, hvordan du selv salter dine sild.
salte sild, spegesild
Alt afhængig af, hvor salte dine sild er, skal dine sild udvandes mellem 8 timer til 36 timer. Det normale er natten over, altså ca. 12 timer.
Min morsmors sild er dog rimlig salte, så de havde udvandet i 2 døgn. Husk at skift vand engang i mellem.

udvanding af sildLav herefter en koge lage.
En stor gryde med vand. En løg delt i to. To gulerødder i mindre stykker. Tre laurbærblade. En porre og et forårsløg i mindre stykker.
Jeg ville nok også have tilføjet hele peberkorn.
kogte sild lage

Bring lagen op at koge og køl det derefter ned igen.
Når lagen er blevet kold bringes det op at koge igen. Når vandet koges tilføjes de udvandede sild.
kogte sild

Sildene koges i ca. 10 minutter, eller indtil at du af halen falder af når du trækker forsigtigt i den.
Herefter er sildene færdige. Så skal skindet bare fjernes forsigt med en kniv. Kødet over på rugbrød med fedt. Skyldes traditionelt ned med øl og snaps. Jeg tohmig nu bare en dansk vand 😉

sild, kogt sild
kogt sild (2)

kogt sild (4)
kogt sild

Velbekommen.

Og ja.. Det lugter!


1 kommentar »

  1. Hej Jacob
    Tak kogetips som mest var det jeg søgte. Jeg er selv opvokset med med kogt saltet sild eller kowt sild som det udtales på lollandsk ?
    Det er dejligt når man hører om andre som kender til denne velsmagende ret. Jeg glæder mig til at høre om saltningen. Jeg mistede min mor for snart et år siden, så nogen må jo fører traditionerne videre.
    Hils din mormor hun lyder som en skøn kvinde.
    Ha en dejlig dag.
    Lena

    Comment af Lena Gohr — 2. november 2019 @ 6:29

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment