Perfekt Coq Au Vin

20. april 2015 by jacobdklarsen

Dato: 20. april 2015
Kategori: Mad
Tags: Gryderet, Kylling, Rødvin, Skalotteløg, Perleløg, Bacon, BlegselleriFrankrig, Gulerod

I dag er en god dag. Jeg har nemlig været ædru i præcist 2 år i dag. Og så har jeg fået en dejlig perfekt coq au vin til aftensmad.
Jeg gider ikke skrive det store om min alkoholisme i dag. Det kan du læse om andre steder på denne blog.

Inden jeg tog på arbejde, lavede en lækker omgang juice og morgenmad. Efter arbejdet smuttede ud og handlende ind, og så har jeg ellers bare stået i køkkenet og lavet denne klassiske franske ret. Hane med vin. Jeg holder virkelig af at have tid til bare at stå og hygge i køkkenet uden at skulle stresse. Dejlig dag.

Coq Au Vin er nemt at lave, dog tager det lidt tid. Men resultatet er det hele værd. En kylling så mør at den falder fra hinanden bare af at kigge på den, og en sovs med en dejlig intens smag af rødvin, bacon og krydderurter. Det bedste ved retten er dog duften! Hele køkkenet og resten af huset vil blive fyldt med den lækreste duft, som vil få alle tænderne til at løbe i vand.

Det vigtigste med Coq Au Vin er at bruge en god vin. Hvis det skal være en klassisk udgave skal der bruges en vin fra Bourgogne, gerne en cabernet sauvignon.
Der kan dog også bruges andre vine, så vil retten bare hedde noget andet. Coq au blanc, Coq au Riesling, Coq au Champagne osv.
Det der med at man skal bruge en hane.. En god fritgående høne er mindst lige så god.

Perfekt Coq Au Vin

Rating: 41

Forberedelsestid: 30 minutes

Tilberedningstid: 2 hours

Samlet tidsforbrug: 2 hours, 30 minutes

Perfekt Coq Au Vin

Opskrift til perfekt Coq Au Vin. Nem fremgangsmåde som sikre et lækker resultatet, der får alle tænder til at løbe i vand.

Ingredienser

  • 2 store fritgående kyllinger (hvis det skal være rigtigt, skal det være en hane)
  • 400 gr. bacon
  • 50 gr. smør
  • 25-30 perleløg
  • 2-3 spsk. mel
  • 300 gr. svampe
  • Hønsebouillon / hønsefond
  • 4-5 hvidløg
  • 4-6 gulerødder
  • 2 skalotteløg
  • Blegselleri
  • 1 flaske cabernet sauvignon eller anden rødvin
  • Frisk timian
  • Bredbladet persille
  • Laubærblade

Fremgangsmåde

  • Start med at skær kyllingen i mindre stykker.
  • For at få en god hønsefond kommes skroget kommes i en gryde med vand, gulerødder, peberkorn og løg. Når vandet i gryden er kogt ind til ca. 1/3-del slukkes der for varmen. Nu har du en god hønsefond. Alternativt kan du også bare bruge to hønsebouillonterninger.
  • Herefter skæres "sværen" af baconen og baconen skæres i strimler.
  • Gulerødder skæres i mindre stykker. Skalotteløg skæres i både. Hvidløg hakkes. Perleløg pilles. Blegsellerien skæres i mindre stykker. De største svampe skæres i kvarte,
  • I stor tykbundet gryde steges baconen sprød.
  • Når baconen er stegt sprød tages de op.
  • Herefter steges kyllingstykkerne ved høj varme i gryden. De skal bare have et par minutter på hver side, således at skindet bliver brunt og sprødt. Krydr stykkerne med salt og peber.
  • Imens kyllingen steger smeltes sukker på en pande. Perleløgene skal nemlig karamelliseres for at give den perfekte konsistens og smag. Når sukkeret er smeltet kommes en klat smør på panden og perleløgene hældes på.
  • De skal stege i ca. 5 minutter og tages derefter af panden.
  • Når kyllingstykkerne er stegt færdigt tages de op af gryden og alle grøntsagerne kommes på.
  • Grøntsagerne steges hårdt i et par minutter. Derefter hældes rødvinen på lidt af gangen.
  • Når rødvinen er kogt ca. halvt ind kommes kyllingstykkerne, baconen, perleløgene og krydderbuket med persille, timian og laubærblade i gryden.
  • Det hele dækkes med hønsebouillonen.
  • Det skal stå og småsimre i 1-2 timer.
  • Server med ris og persille.
https://www.jacobdklarsen.dk/2015/04/20/perfekt-coq-au-vin/

 

 

 


Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment