Flå en fasan, steg og spis den

Dato: 21. oktober 2014
KategoriMad
TagsFasanJagtVildtSankerSvampe,
EnebærTimianSelvforsyning, Hvidkål, Æble, Pære, Hasselnødder

Sidst jeg tilberedte fasaner var det i form af fasanrilette. Det smagte godt, jovist, men der manglede sovs!
Det bedste ved at spise vildt er nu engang sovsen. Derfor tilbereder jeg også ofte vildt(fugle og ænder) i en stegeso eller stegepose. Dels sikre det at kødet ikke bliver tørt, samtidig med al væsken hurtigt kan laves om til en formidabel sovs.

I dette indlæg vil jeg udover at komme med mit bud på en klassisk omgang fasan med sovs, også vise, hvordan en man skal flå en fasan og rense den.

Billede 21-10-14 01.29.14

En nyskudt fasan kan af at hænge 1-2 døgn før den ordnes.
Helt nyskudt / slagtet kød smager forresten ikke godt. Det smager af blod og af råt kød. Men sig det endelig ikke til til Nicolaj og Jørgen fra Nak & Æd. Det vil ødelægge hele deres koncept!

Billede 18-10-14 17.54.57 (1)

Start med at skær hoved, ben og hale af. Halen skæres af helt oppe ved røven.
Billede 18-10-14 18.02.01

Vingen foldes ud og der skæres ned til benet på midten af vingen.

Billede 18-10-14 18.02.29

Bræk herefter fasanens “albue” fra hinanden. Det skal lige sige knæk og så kan du skære vingen af med kniven.
Billede 18-10-14 18.02.55

Herefter har du en fugl uden hoved, ben, vinger eller hale. Nu er den klar til blive flået.

Billede 18-10-14 18.08.41

Læg den på ryggen og skær et lille hul på skindet.

Billede 18-10-14 18.08.57

Herefter gælder det bare om at få trukket skindet af kødet. Det tager lidt tid, men øvelse gør mester.
Billede 18-10-14 18.07.18

 

Så skal indvoldene fjernes.
Løft brystet fra benene og skær siderne op.
Med pegefinger og langefuckfinger trækkes indvoldene og spiserør ud. Husk at gemme hjerte og lever.
Efterfølgende skæres den løse hud omkring røven væk. 

Billede 18-10-14 18.10.44

Så skal fasanen bare skyldes rent for fjer og blod.

Billede 18-10-14 18.32.16

Lad den ligge og tørre i et kvarters tid inden den pakkes i poser. Billede 18-10-14 18.43.52

Done. Jeg kan huske de første gange var lidt svære, men nu sidder det bare på rygraden og går temmelig hurtigt.

Nedenstående opskrift er en hel enkel, nem og velsmagende udgave af fasan.

Ingredienser:
1 fasan
1/3 del flaske billig rødvin
Bacon
Løg
Svampe (i dette tilfælde kedelige champignons)
Timian
Rosmarin
Enebær
Hvidløg
Fløde
Salt
PeberBillede 20-10-14 21.39.56

Fremgangsmåde:
Kom salt, timian og peber på fasanen. Vikl den ind i bacon.
Kom fløde, rødvin, peber, enebær, hvidløg, rosmarin, timian og løg ned i en stegeso.
Læg fasanen ned i en stegesoen. Smæk låg og sæt den i ovnen ved svag varme.

Billede 20-10-14 21.47.02
Efter ca. 1,5 timer ved svag varme skal den gerne se sådan ud.
Billede 20-10-14 23.42.46

Sigt væden fra stegesoen ned i en gryde, og kog væsken op med fløde.
Jævn sovsen og kom lidt madkulør i. Smag til med salt og evt. lidt æblecidereddike.
Kom champignons over i sovsen.

Billede 20-10-14 23.58.58

Server med kartofler og en lækker salat. Det normale ville være en waldorffsalat.
Her har jeg dog lavet en salat med hvidkål, appelsin, æble. pære og hasselnødder. 
Billede 21-10-14 00.21.55

 

Du kan eventuelt også lave:

Fasanpølser
Røget fasanbryst
Tarteletter med fasan
Fasanrilette
Salat med fasanlever

Om 

Jeg er en fyr på 26 år, der er glad for mad, natur, kaffe, kultur og politik.
Pt. bosiddende i Skotland, hvor jeg arbejder med jagt på et gods.
Uddannet indenfor Offentlig Administration. Senest arbejdet indenfor ejendoms- og erhvervsmæglerbranchen, som Kunde- og driftsansvarlig for Ejendomstorvet.dk
Derudover driver jeg et mobilt æblemosteri, Det mobile mosteri ( http://detmobilemosteri.dk )

    Følg mig her:
  • facebook
  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

8 comments

  • Nina

    Hej Jacob.
    Tak for din hilsen på min blog – det er et rigtig fint og instruktivt indlæg, dette her 🙂 Jeg er selv hjemmevandt udi flåning og partering, men for folk, der står på bar fod på disse punkter, er her rigtig god hjælp at hente!

    Vh Nina

    View Comment
  • Mie

    Hejsa Jacob

    Hvor mange er denne opskrift til? Jeg har 2 fasaner, dog købt i butik. Jeg kunne godt bruge lidt mål/vægt og hvor meget du har brugt af de forskellige ting, da det er første gang jeg overhovedet skal lave fasan og bruge min stegeso.

    På forhånd tak

    Med venlig hilsen

    Mie

    View Comment
    • jacobdklarsen

      Hej Mie

      Det har jeg desværre ikke. Ofte når jeg laver mad, bliver det bare sådan på gefühlen.
      Jeg skal nok blive bedre til at angive mål og forhold.
      Men prøv at kig på billederne ift. til mængden. Det eneste du skal være påpasselig med er enebærene. De kan godt smage meget kraftigt. 3 bær pr. fasan. til at starte med 🙂

      I forhold til stegetid, så vil jeg sige lav varme i lang tid indtil at baconen ser ud som på billederne.
      160-170 gr.

      Håber det lykkedes 🙂

      View Comment
  • Berit

    Hej. Jeg har tænkt at prøve din opskrift på fasan i morgen. Men du skriver ved svag varme, hvad er det? Har andre der skriver 220 g. i 1 1/2 til 1 3/4 time.
    Mvh. Berit

    View Comment
  • Helen Rasmussen

    Hej Jacob
    Tak for en fantastisk og inspirerende blog ?
    Jeg skal tilberede fasaner. Jeg mener der er nogle ben i lårene der fjernes inden. Har du evt billeder af det?
    Mvh. Helen

    View Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *